top of page

Zıpkınla Balık Avı - Serbest Avcılık Olmazsa Olmazları...

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021

Zıpkınla balık avına çıkmanın, yani serbest avcılığın serbest dalışa çok benzer bazı önemli kuralları vardır. Bu yazıda çok detaylarına girmeden ancak güvenli Zıpkın Avcılığı için bazı önemli konuları listeliyorum:


Zıpkınla Balık Avı - Serbest Avcılık

Her zaman ve Önce Güvenlik! Yalnız dalmayın. Kendi düzeyinizde bir dalış ardaşınız (buddy) mutlaka olmalıdır. Zıpkınla balık avı heyecan vericidir, balık peşinde koşmak birçok günlük hayatın stresini size unutturabilir ancak, en önemlisi, siz ve arkadaşlarınızın her dalıştan sonra ufak tefek veya mümkünse sıfır çizikle evinize, ailelerinize geri dönmeniz gerekiyor.


Buddy ve siz aynı anda dalış yapmayın. Birisi aşağıdayken diğeri güvenlik ve yukarıda durmaya devam etsin.


Zıpkınla balık avına başlamadan önce ileri düzey bir serbest dalış eğitimi almanızı şiddetle öneririm. Birçok Serbest Avcı (benim gibi bir eski Zıpkıncı) bir arkadaşından veya kendi kendine keşfederek başlıyor. Bu yöntemin sakıncası temel serbest dalış bilgilerine sahip olmadan, usta çırak yöntemiyle birbirine aktarılan birçok yanlış bilgi ve beceriyle riskli dalışlara başlamaktır. Sonradan serbest dalış eğitimi alan birçok kişi (örneğin ben..) doğru bildiklerimizin büyük bir kısmının yanlış olduğunu öğrenip düzeltme imkanı bulur ve bununla da kalmayıp, serbest avcılık becerilerini de geliştirme imkanı yakalar.


"Ne kadar derine dalarsan balık o kadar büyük olur" diye eski bir söz vardır. Orta ve İleri seviye sertifikalı serbest dalgıçlar, dalış derinliklerini iyileştirmenin daha güvenli yollarını öğrenirler. Dalış koşulları, tekne dalışı, sınırlı görüş, batıklar ve hatta su altı fotoğrafçılığı gibi alanlarında da uzmanlık eğitimi verilmektedir. Zıpkınla balık avı eğitimi de bu uzmanlık eğitimlerinden birisidir.


Deneyim de önemlidir, bu nedenle derin dalışlar değil, ilk balık avı dalışlarınızı sığda yapın.


Daha büyük balıkları avlamaya hazır olana kadar daha küçük ve avladıktan sonra yönetilebileceğiniz balıkları hedefleyin.


Uygun güvenlik ekipmanlarını (Şamandıra, bıçak vb) ve kaliteli dalış ekipmanlarını edinin. Kaliteli serbest dalış ekipmanı performansınızı ve uzun süre suda harcayacağınız enerjinizi en iyi şekilde kullanma imkanı sunar.


Peşine düşeceğiniz av için ve yerel koşullara en uygun zıpkın türünü kullanın.


Yerel dalış mağazalarından tavsiye almak her zaman iyi bir fikirdir çünkü çoğu zaman balık türleri ve habitatları için denenmiş ve doğru olan tekniklere ve özel donanıma sahiptirler.


Yasak meralarda dalmayın, özel izine sahip olan yerler için izin alın, zıpkınla dalış yapacağınız yeri karada bir yakınınıza bildirin ve ayrıca kesinlikle avlanması yasak ve türü tehlike altında balıkları avlamayın, heyecanınıza hakim olun.

bottom of page