top of page

Zıpkında Buddy Sistemi ile Güvende Kalın

Güncelleme tarihi: 18 Nis

Ne yazık ki sığ su bayılması ve benzeri nedenlerle çok fazla spearo kaybediyoruz. Neyse ki, iyi bir dalış arkadaşı(buddy) sistemi ile bu oldukça azaltılabilen bir risk.


Birisi yukarıda, birisi aşağıda kalsın – zıpkında buddy protokolünün temel taşıdır.

Zıpkında Buddy Sistemi ile Güvende Kalın

Birisi dalarken diğerininin yukarıda beklemesi gerekir. Bir dalgıç dipteyken diğeri yüzeyde arkadaşlarını izler. Arkadaşınızın çıkışını izlemek çok önemlidir. Sığ su bayılmasının çoğunlukla meydana gelebileceği yer yüzeye çıkış safhasıdır. Arkadaşınızın davranışları dikkat edin, özellikle koordinasyon kaybı ve başka olağandışılıklar sergileyip sergilemediğine bakın.


Arkadaşını acele ettirme - Dalışlar arası yüzeyde aralık dalış için en önemli unsurlardan biridir. İyi bir nefes tekniği ile yüzeyde rahatlamak, daha iyi ve daha uzun dalışlar elde etmenin anahtarıdır. Çevreyi kontrol etmek ve gözlemek buddy'nin işidir, ve böylece dalgıç daha kolay rahatlayabilir. Dalış arkadaşını asla aceleye getirmeyin ve dalış sıranın dışında çıkmaya çalışmayın. Arkadaşınızın nefeslenme süresi içinde için acele ettirmeyin


Sırası gelmeden dalış yapma - Arkadaşınız, sıranızı beklemeden dalışlar yaptığınız için size güvenemezse, yüzey aralıklarında asla tam olarak rahatlayamazlar. Gördüğünüz balıkların büyüsüne kapılıp onları önce ben vurucam gibi bir durum oluşursa aranızda gereksiz bir rekabet başlar ve takım çalışması, buddy sistemi kalmaz. Buda her ikinizi birden riske sokar.


Doğru Yüzey Güvenlik ve Toparlanma Protokolü - Bir dalgıç yüzeye çıktıktan sonra da sığ su bayılması meydana gelebilir. Arkadaşınız yüzeye çıktıktan sonra yeterli süre izlemiyorsanız ve başka işlerle uğraşıyorsanız buda bir risk oluşturur. Arkadaşınızın yüzeye çıkmasını bekleyin, toparlanma nefeslerini tamamlayın ve her şeyin OK olduğuna emin olun.


Arkadaşına Yakın Ol - Arkadaşına yeterince yakın değilsen, orada olmanın pek faydası yoktur..Bir şeyler ters giderse hemen müdahale edebilmek için, tercihen kol mesafesinde olmanız gerekir. Güçlü akıntılar ve kötü görüş, bir şeyler ters gittiğinde arkadaşınıza yakın olmanızı daha da önemli hale getirir. Birbirinizden uzaklaşmayın ve uygun mesafede yakın durun! Dalış arkadaşınızdan yüzerek uzaklaşmayın.


Doğru Eğitimi Al - Bütün bunları bilmeniz önemli ancak sığ su veya yüzeyde bayılma olduğunda nasıl davranacağınız bilmeniz ancak doğru bir eğitimle, pratikte yaparak mümkün. Serbest Dalış Seviye 1 eğitimleri size bu becerileri kazandırır ve doğru kurtarma tekniklerini öğretir. Hazırlıklı olmazsanız ve doğru bilginiz yoksa müdahalede kendinizi de riske sokmadan başarılı olma şansınız da azdır.

bottom of page