top of page

Serbest Dalışta Hiperventilasyonun Sakıncaları Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 6 gün önce

Güvenlik kurallarına uyarsanız, Serbest Dalış güvenli ve eğlenceli bir su sporudur. Eğitimli bir serbest dalgıç hiperventilasyonun sakıncaları ve kaçınma yöntemleri konusunda bilgilidir. Ancak bu kuralları çiğnerseniz, her sporda olduğu gibi riskler ortaya çıkmaya başlar, bir süre sonra güvenlik ve konfor sınırlarının dışına çıkarsınız.


Serbest Dalışta Hiperventilasyonun Sakıncaları

Bu güvenlik kurallardan biri si de - nefes tutmadan önce hiperventilasyon yapmayın!


Detaylara çok fazla girmeden, hiperventilasyon nedir?


Hiperventilasyon, gereğinden fazla nefes almaktır. Genellikle, nefesinizin hızı ve miktarı mevcut bir metabolik aktiviteye bağlıdır. Aktiviteye bağlı olarak daha faha fazla CO2 üretirseniz - daha derin veya daha hızlı nefes alırsınız.


Örneğin, uyurken daha az CO2 üretiyorsunuz ve nefesiniz sakin ve sessiz. Ancak bunun aksine, koşuyorsanız çok daha fazla CO2 yaratırsınız ve bu da nefes alma hızınızı ve miktarını önemli ölçüde artırır.


Serbest Dalışa nefeslenme rutinimiz: Rahatlama/gevşeme nefesleri alınır, nefesimizi tutar ve sonrasında toparlanma nefesleri alırız.


Rahatlama nefes şekli serbest dalgıçlar arasında farklılık gösterebilir. Ve bazı serbest dalgıçlar kasten veya bilinçsiz olarak rahatlama solunumu yerine hiperventilasyon yapabilirler.


Bir insan bunu neden kasıtlı olarak yapar? Daha fazla oksijen biriktirme(O2) çabası mı? İşe yarar mı? Aksine, vücudunuzdaki O2'nin büyük çoğunluğu zaten hemoglobinler ile bağlanmış olduğundan, bu tür bir solunumla yapılan manipülasyonlardan etkilenmeyecektir.


Bu sebeple çoğunlukla, kandaki CO2'yi azaltmak ve nefes alma dürtüsünü geciktirmek için hiperventilasyon yapmayı dener kişiler.


Peki ya kasıtsız hiperventilasyon? Serbest dalıcı yanlış nefeslenme tekniği veya gerekenden daha uzun rahatlama nefesi süresi, ortam şartları, stres gibi sebeplerle farkında olmadan istemsiz hiperventilasyon yapıyor olabilir. Bunlar bariz olmasa bile gerçekten hiperventilasyonun hafif şekli ile kendini gösterebilir.


Hiperventilasyon, sersemlik, baş dönmesi, göz kararması, kulak çınlaması, işitme kaybı, dudaklarda ve yüz bölgesinde karıncalanma gibi normal şartlarda yaşamadığımız belirtilerle kendini gösterebilir.


Serbest dalış eğitimlerinde nefeslenme konusu başlığı altında çok daha detaylı ve teknik bilgilerle işliyoruz bu konuyu ama daha sade halliye neden hiperventilasyon Serbest Dalıcılar için iyi bir şey değildir?


Aşırı nefes alma (hiperventilasyon), aşağıdaki nedenlerden dolayı serbest dalgıçlar için tehlikelidir:


- Kandaki karbondioksit seviyesini azaltan dalgıç, birincil nefes alma ihtiyacını belirtilerini geciktirmiş olur.ve bu nedenle herhangi bir uyarı yapmadan ve aniden bayılma riskiyle karşı karşıyadır.


- Beyne kan sağlayan arterleri daraltır, daha az kan-oksijen gider ve aşırı durumlarda dalgıç yüzeyden ayrılmadan önce bile bayılmaya neden olabilir.



- Kalp atış hızını yükseltir, en çok fazla oksijen tüken bir organdır, böylece vücudun değerli oksijeni yakma hızını artırır.


- Bedeni rahat (parasempatik) olma durumundan 'mücadele, donma, dövüş veya uçuş' (sempatik) durumuna getirebilir.


- Oksijenin hemoglobine daha güçlü bağlanmasına neden olur (Bohr etkisi), vücudunuzun oksijeni en çok ihtiyaç duyduğu anda kullanma yeteneğini azaltır.


Sonuç olarak – serbest dalışçılar tarafından hiperventilasyondan kesinlikle kaçınılmalıdır! Size herhangi bir fayda sağlamaz, ancak sizi gereksiz risklere sokar.


bottom of page