top of page

Serbest Dalış Yarışmalarında Havuz Disiplinleri

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021


Serbest Dalış Yarışmalarında Havuz Disiplinleri

Statik Nefes Tutma - Static apnea (STA)


Bu, genellikle bir yüzme havuzunda, suyun yüzeyine paralel ve mümkün olduğunca uzun süre nefesinizi tutma yarışmasıdır. En zor disiplinlerden biridir, Nefes tutmaktan başka konsantre olacak bir şey olmadığı ve derinlik gibi etkenin olmaması nedeniye basit gibi gözükür, fakat erken bitirmek içinde bir o kadar kolay bir ortamı sunar.


Statik apnea, tüm yıl boyunca havuzda uygulanabilen, açık sulardan uzakta veya tüm yıl boyunca derinlik eğitiminin mümkün olmadığı daha soğuk iklimlerde yaşayan serbest dalgıçlar için mükemmel olan bir disiplindir. Ayrıca, her yönden nefes tutma yeteneği, zihinsel dayanıklılık ve güven için harika bir eğitimdir.


Dinamik Nefes Tutma - Dynamic Apnea (DYA)


Paletli (DYN) ve Paletsiz (DNF) yapılabilir.


Bu disiplin genellikle bir havuzda yapılır ve su altında yatay olarak maksimum mesafeyi katetmek amaçtır. Her ikisi de yarışma disiplinleridir. DYN çift palet(bi-fins) ve Tel Palet (mono-fin) olarak iki ayrı şekilde de yapılmaktadır.


Dinamik disiplinler, özellikle açık su dalışına erişimin yaz aylarıyla sınırlı olduğu soğuk ülkelerde, teknik geliştirme ve sabit ağırlık dalışı için harika bir eğitimdir. Bazı serbest dalgıçlar eşitleme yapamıyor ise veya bunu çok zor buluyor ise, paletli ve paletsiz dinamik dalış egzersizlerini derinlik sorunları yaşamdanda yapabilirler.


bottom of page