top of page

Serbest Dalış Yarışmalarında Açık Su Derinlik Disiplinleri

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021


Serbest Dalış Yarışmalarında Açık Su Derinlik Disiplinleri

Sabit Ağırlık - Constant Weight (CWT), serbest dalışın en yaygın olarak uygulanan derinlik disiplinidir. Serbest Dalgıç, mono palet veya bi-fin ve/veya kol çekişlerinide kullanarak bir dalış ipi boyunca dikey olarak iner ve yüzeye çıkar. Dalış ipini çekmek için kullanamaz ve dalgıcın dipte dönerken ve çıkışa hazırlanırken sadece bir kez tutmasına izin verilir. Bu disiplinin adından da anlaşılacağı gibi, dalıcı dalış sırasında kullanılan sabit ağırlık miktarını değiştiremez.


Paletsiz Sabit Ağırlık - Constant Weight Without Fins (CNF), dalgıçların kendilerini dibe ve yukarı çıkmak için sadece kas gücünü kullanmalarını gerektirir. Serbest dalıcı normalde yüzücülerin yaptığına oldukça benzer şekilde kurbağalamada iner. Tıpkı CWT'de olduğu gibi, dalgıcın ipi çekmesine veya kullanılan ağırlığı değiştirmesine izin verilmez. CNF, üç rekabetçi derinlik disiplininin en zoru olarak kabul edilir.


Free Immersion(iniş) (FIM), Dalış sırasında ağırlık miktarının aynı kalır ve dalgıç herhangi bir palet benzeri itiş malzemesi kullanamadığından, paletsiz Sabit Ağırlık dalışa benzer. Farklı olarak FIM de dalgıç inip çıkmak için kılavuz ipi çekebilir. FIM daha rahatlatıcı disiplinlerden biri olarak kabul edilir, çünkü tekniğin öğrenilmesi oldukça kolaydır, dalgıç hem “baş aşşağı” hem de “baş yukarı” pozisyonunu kullanabilir ve istediği kadar yavaş inebilir. FIM aynı zamanda kulak eşitleme becerisi geliştirmek içinde harika bir disiplindir.


Aşağıdaki iki disiplin, genel kabul gören yarışma dışı disiplinlerdir, yani dalgıçlar aynı gün birbirleriyle rekabet etmek yerine yalnızca bireysel rekor denemeleri de düzenleyebilirler.


Değişken Ağırlık - Variable Weight (VWT), serbest dalıcı iniş ve çıkış sırasında kullanılan ağırlık miktarını değiştirebildiği bir disiplindir. Bu, dalgıçların bir dalış kızağı kullanarak alçalabilmeleri ve daha sonra bir monofin, bi-fin yardımıyla veya vücut kuvvetini kullanarak ipi yukarı çekerek yüzeye çıkabilmelerine izin veren bir disiplindir.


Limitsiz - No Limits (NL), serbest dalıştaki en derin disiplindir. Burada dalgıç ayrıca hızlı bir iniş yapmak için bir kızak veya başka türde bir balast ağırlığı kullanır ve daha sonra yükselmek için balon veya benzeri yüzerlik sağlayan bir yüzdürme cihazı kullanır. Serbest dalıcı alçalmak ve yükselmek için kendi enerjisini kullanmak zorunda olmadığından, bu disiplin temel olarak iyi bir dengeleme tekniği ve basınç toleransı gerektirir. Yeni No Limits yarışmaları, dalgıçların 200 metreyi aşan derinliklere ulaşmak için kendilerini tehlikeye attıkları sürekli artan riskler nedeniyle şu anda AIDA tarafından onaylanmamaktadır.


bottom of page