top of page

Serbest Dalış Yaparken Sinüslerinizi Eşitlemek ve Yapmamanız Gerekenler

Güncelleme tarihi: 7 gün önce

Sinüslerimiz tıkanıklık değilse, kulaklarınızla aynı anda eşitlenir. Bu yüzden sinüsleri eşitlemek için kulak eşitlemek dışında özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Ancak (örneğin nezle olduğunuzda) sinüslerdeki hava boşlukları tıkanarak hava geçişini engelleyebilir.



Aşağı indikçe bu hava boşlukları da küçülür. Sinüslerin eşitlenmediği, yanaklarınızda, gözlerinizde, alnınızda, dişlerinizde ve hatta çene ağrısı olarak kendisini hissettirebilir. Eğer bu şekilde zorlandığınız bir durumda dalış yapmaya devam ederseniz sinüsleriniz kanayabilir ve ilave vücut sıvısı ile dolar. Yani vücudumuz bu duruma karşı bir tepki geliştirir. Dalış sonrası fazla burun sıvısı veya kanlı bir burun sıvısını sümkürebilirsiniz.


Dalış yaparken düzenli olarak bu sorunları yaşayan ve bundan rahatsız olmadığını söyleyen dalğıçlara rastlayabilirsiniz. Ancak normal olmayan bu durumu masumlaştırmaya çalışmak sorunun olmadığı anlamına gelmez.


İlk kural, nezle olduğunuzda veya sinüzleriniz dolu olduğunuzda dalış yapmamaktır. Sinüslerinizin tıkadığınızı düşünüyorsanız, farklı tedavi yöntemleri deneyerek açılmasını sağlamanız daha sağlıklı bir yöntemdir. Burun açıcı ve tedavi edici özelliği olan buhar uygulaması, özel olarak üretilmiş sinüsleri yıkamaya yarayan pot veya şişe formundaki aparatlar işe yarabilir. Bunları genellikle, ılık tuzlu su ile doldurup, burnumuzu uygun bir pozisyonda tutarak sinüsleri yıkayabilirsiniz. Bunu aşırıya kaçmadan ve zorlamadan uygulamalısınız.


Şiddetli bir tıkanık olduğunu düşünüyorsanız en iyi yöntem, bir kulak burun boğaz uzmanına danışarak gerekli tedaviyi başlatmanızdır.


Bazı insanlar dalıştan önce sinüslerini temizlemek için dekonjestanlar kullanırlar. Dekonjestanlar kısa süreli etkileri olan ürünlerdir ve normal kara şartlarında kullanmak için üretilmişlerdir. Dalış sırasında farklı tepkiler verebilirler ve ters blokelere neden olabilir. Bu sebeple hangi formda ve özellikte olursa olsun ilaç kullanıp dalış yapmanız doğru bir davranış değildir. Buna "Doğal" olarak kategorize edilen hap veya sıvılarda dahildir. Her ilacın olası yan etkileri sizi dalış sırasında daha zor bir duruma sokabilir. Mukoza zarlarını kurutabilirler, uyku ve dikkat dağınıklıklarına sebep olabilirler ve işe yaradığında daha fazla soruna neden olabilirler.


Genel kural olarak eğer biryeriniz acıyorsa veya onu fazlasıyla hissediyorsanız, vücudunuz size bir şeylerin doğru olmadığını söylüyordur. Bu durumda dalmayın, dalıyorsanız sonlandırın ve karaya çıkıp uygun tedaviye başlayın. Kendinizi korumanız her zaman sonradan iyileştirmeye çalışmaktan daha iyidir.

bottom of page