top of page

Serbest Dalış Yaparken Maskenizi Eşitlemeyi Unutmayın

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021

Serbest dalış yaparken maske kullanıyoruz. Daha derine indikçe maskenin içindeki hava - sinüslerimiz ve kulaklarımız gibi - artan basınç nedeniyle sıkışır, hacmi azalır. Bu nedenle maskeyi eşitlemeniz gerekir. Maskeyi eşitlemek için ciğerlerimizde depoladığımız havanın bir kısmını burnumuzdan maskenin içine veririz. Maskeyi eşitlemek için ne kadar az hava kullanırsak o kadar iyidir ve bu yüzden düşük hacimli maskeler kullanıyoruz.

Serbest Dalgıç Maskenizi Eşitlemek

Maskenizi düzgün bir şekilde eşitleyemizseniz maskenin içindeki hava vakum etkisi ile gözlerimize baskı yapacaktır. Bu vakum etkisinin fazla artması ve aşırı seviyelere ulaşması gözümüz için sakıncalıdır. Göz ve yüz yaralanmalarına neden olabilir. Maskeyi dengelemede sorun yaşıyorsanız, dalmayı bırakın ve yüzeye geri dönün.


Maskeyi eşitlemek için burnunuzdan maskeye az miktarda hava üfleyin. Maske eşitlenirken bunu ne çok fazla ne de çok az hava ile yapın. Çok fazla hava verirseniz, bir kısmı maskeden gereksiz yere kaçacaktır. Serbest dalışta kendi havamızı kullanırız ve hava en değerli kaynağımızdır. Eğitmeninize veya arkadaşınıza, eşitleme sırasında hava kaybetmediğinizi kontrol ettirin.


Su altından yukarıya doğru yükseldikçe maskedeki hava hacmi genişlemeye başlar. Bunu bazen bir dalgıcın maskesinden kaçan hava olarak görürsünüz. Dalışınızın diğer tüm gereksinimlerini tam olarak karşılayabiliyorsanız, maskedeki genişleyen havayı yukarı çıkarken koklarmış gibi yaparak geri alabilirsiniz.


Derine indikçe esnek maskeler yüzünüzün şekline uyum sağlar ve eşitlemek için daha az hava kullanmanıza yardımcı olur. Serbest dalış için kaliteli ve düşük hacimli bir maske kullanmanızı tavsiye ederim.

bottom of page