top of page

Serbest Dalış Bir Kişisel Meydan Okumamıdır?

Güncelleme tarihi: 18 Nis

İnsanlar giderek artan bir şekilde olağan ve sıradanlıktan kurtulmak için zihinsel ve fiziksel olarak kendilerine meydan okumanın yollarını arıyorlar. Sürekli yenisi ortaya çıkan "Challenge" hareketleri ve kampanyaları da bunlara iyi örnekler. Serbest dalış sürekli gelişen ve geleceğin dalış stili olmaya aday bir spor, ve aynı zamanda insanların zihinsel ve fiziksel sınırlarını keşfetmesine de yardımcı oluyor.


Serbest Dalış Bir Kişisel Meydan Okuma

Serbest dalıştaki meditasyon benzeri Mindfulness-farkındalık durumuna geçiş ve rahatlama imkanları da bir hayli ilgi çekiyor. Dalış diyince tüplü dalış ilk akla gelen

tür olduğu için birçok kişi hala serbest dalış ve tüplü dalış arasındaki farkların ne olduğunu tam olarak bilmiyor.


Nefes Tutarak Dalma


Serbest dalış, nefesinizi su altında tutma eylemidir, yani her seferinde yalnızca bir tane alırsınız! “Nefesimi 15 saniyeden fazla tutmuyorum nasıl serbest dalış yapım" diye düşünüyorsanız bu varsayımınız yanlış. Serbest dalışta kendinize meydan okuduğunuz şeylerde birisi de budur. Birkaç günlük bir egzersiz sonrasında nefesinizi 90 saniye veya daha fazla tutacağımızı biliyor musunuz?


Artan Vücut Hakimiyeti


Serbest dalış sporunda fiziksel esneklik önemlidir. İyi bir serbest dalgıç sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da hakim olmayı öğrenmişlerdir. Serbest dalışta ne kadar çok antrenman yaparsanız, vücudunuzu ve sınırlarını o kadar iyi tanırsınız. Vücudunuzu sınırlarını yavaş yavaş zorlayamayı öğrendikçe, zihninizde buna uyum sağlayacaktır ve bedeninize daha iyi hakim olan düşünce yapısı oluşacaktır.


Daha Zinde Hissetmek


Düşüncelerinizi ve zihninizi kontrol etmeyi öğrenmek, serbest dalışın büyük bir parçasıdır, ancak fiziksel zindeliğiniz de çok önemlidir..Antrenman yaparken, istemeseniz de eskisinden daha fazla ve daha hızlı yüzme yeteneğine sahip olursunuz Kas miktarınız artacak, sıkılaşacak ve akciğer kapasitenizi daha iyi kullanacaksınız. Vücudunuz daha yüksek bir zindelik seviyesine ulaşıp, çok daha iyi performans göstermeye başladığında, bunun nefes tutma yeteneklerinize de yansıdığını göreceksiniz. Artan zindelik, kan dolaşımın artmasını sağlayarak vücudunuzu daha verimli hale getirir ve düşündüğünüzden daha yüksek seviyelerde performans göstermenizi sağlar.


Daha iyi stress yönetimi ve başarılı hissetmek


Serbest dalışın bir başka büyük kısmı da zihninizi beden üzerinde nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmektir, bu da size stresli durumlarla daha sakin bir şekilde başa çıkmayı öğretir.


Daha derine her daldığınızda veya nefesinizi daha önce hiç olmadığı kadar uzun süre tuttuğunuzda, kendinizde hissettiğiniz gurur duygusunu hiçbir şey yenemez. Bu ezici başarı hissi, her serbest dalıcıyı bu sporda olabildiğince iyi olmaya yönlendirir.


Instagram ve Sosyal Medya da daha iyi gözükürsünüz


Kişisel meydan okumanızı başkalarıyla da paylaşırsınız. Su altında scuba ekipmanıyla çekilmiş çok beğendiğim bir resmimin olduğunu sanmıyorum. Ne kadar inkar edersek edelim, hepimizin yer aldığı sosyal medyaya da Serbest Dalış aktiviteleri ve fotografları o ortama iyi hitap ediyor. İnsanlar sevdikleri şeyleri yaparken iyi görünmeyi severler ve onları paylaşmayı severler. Farkı kendiniz test edebilirsiniz. Tüplü ve serbest dalış sırasında sualtında çekilmiş resimlerinizi ayrı ayrı paylaşın ve gelen tepkileri sizde görün.



bottom of page