top of page

İlham Veren Serbest Dalış Filmleri

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021

Serbest dalışa dünyanın ilgisini aniden çeken ve birçoğumuzun bu spora başlamasına büyük katkıları olan efsane filmlerden ve belgesellerden bahsetmemek olmaz. Bunların bazıları bilim kurgu tadında olan filmler olmakla beraber, bir kısmı da gerçek yaşam hikayeleri ve efsane serbest dalıcıların, şampiyon sporcuların gerçek hayat hikayelerine dayanmaktadır.

Serbest Dalış Filmleri The Big Blue

Benim için tüm zamanların en favorisi olan ve en az 5-6 kez seyrettiğim The Big Blue efsane serbest dalıcılar ve serbest dalışın ilklerini gerçekleştiren insaları konu alan 1988 yapımı film.


1. The Big Blue

Jacques Mayol ve Enzo Maiorca'nın biyografisinden esinlenmiş, Fransız yönetmen Luc Besson'un bir filmi olan Büyük Mavi (Le Grand Bleu), kült bir film. Fransız Antibes'te, Yunan adalarında, Peru'da ve Sicilya'daki Taormina'da nefes kesen su altı görüntüleri ve doğal ortam çekimleri ile o dönemin en iyi görsel ve efektlerine sahip oldu. Bir nesli etkilemeyi ve serbest dalışa olan ilgiyi zirve yaptırmayı başardı.


2. One Breath Around the World (2019)

Guillaume Néry ve eşi Julie Gautier'in Mauritius'tan Meksika'ya ve Japonya'ya kadar dünyanın farklı yerlerinden sualtı manzaraları ile hazırladıkları nefes kesici ve belgesel tadında kısa bir film.


3. Narcose (2013)

Serbest dalıcıların derinlere dalarken yaşayabilecekleri, kaygısızlık duygularını uyandıran bir derin su narkozu olgusu vardır. Ve ünlü Julie Gautier ve Guillaume Néry'nin yönettiği belgesel tadında, Narcose (2013) filmi.


4. Dolphin Man (2017)

Lefteris Chariots tarafından yönetilen ve 2017 yılında vizyona giren belgesel film, serbest dalışta kült bir isim olan efsanevi Jacques Mayol'un hikayesini anlatıyor. Mayol'un, insanların sudaki kökenleri hakkındaki felsefesinin “Homo Delphinus: The Dolphin Within Man” kitabından esinlenen bir film.


5. Ocean Men: Extreme Dive (2001)

Bob Talbot'un belgeseli bize iki serbest dalış efsanesi Pipin Ferreras ve Umberto Pelizzari'nin rekabetinin hikayesini anlatıyor. Film, insan vücudunun eşsiz yeteneklerini ve okyanusun güzelliğini gösteriyor.


6. Yasemin Dalkilic: World’s Deepest Woman (2003)

Bu belgesel film, genç ve yetenekli bir Türk serbest dalgıç olan Yasemin Dalkılıç hakkındadır. 16 yaşında, o dönemde dünyadaki en iyi serbest dalıcılardan birisi olarak kendini kanıtlamıştı. Bu filmin yayınladığı sırada, altıdan fazla dünya rekorunu zaten kırmıştı.


7. The Freediver (2004)

Bu aksiyon filmi, Yunan serbest dalış sporcusu Danai Varveri'nin serbest dalış dünya rekorunu kırma yolundaki çabalarını gerçek hikayesine dayanıyor.


8. One Breath (2020)

En ünlü Rus serbest dalgıçlarından biri olan, birçok dünya rekoruna imzasını atmış bir süper serbest dalgıç olan merhum Natalia Molchanova'nın hikayesine dayanan bir film.


Film, sıradan bir hayat yaşayan ortalama bir kadının nasıl serbest dalıştan ilham aldığını ve bu yolun onu nereye götürdüğünü anlatıyor. Filmin ana fikri, her sporcunun en büyük rakibinin kendi içinde olduğu ve yalnızca geçmiş hataların korkusu ve ağırlığıyla uğraşan kişinin gerçek potansiyeli ortaya çıkarabileceğidir.

bottom of page