top of page

Doğru Serbest Dalış Arkadaşı Seçmek- FreeDiving Buddy

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021

Serbest dalışın eğitim, teknik ve pratik bilgileri kadar ama pek üzerine konuşulmayan belkide en önemli konusu. "Doğru serbest dalış arkadaşı" bulmak! bazen tahminizden olarak zor olabilir.


Doğru Serbest Dalış Arkadaşı Seçmek- FreeDiving Buddy


Bulunduğunuz yerde havuzda antrenman yapmak veya sizinle serbest dalışa gidip tatil yapmak isteyen bir serbest dalgıç bulmaya çalışmak bir hayli efor gerektirebilir.


Diğer taraftan, Kaş gibi bir serbest dalış cennetinde eğitim alıyorsanız, serbest dalış merkezinde arkadaşlık kurabileceğiniz çok sayıda kişi olacaktır.


Güvenliğinizi bir başkasının eline bırakma fikri aklınızda belirli başlı soruların sıralanmasına sebep olur. Peki, Doğru serbest dalış arkadaşında olmazsa olmaz özellikler nelerdir?


Sertifikalı/Eğitimli Bir Serbest Dalgıç


Bu yasal bir zorunluluk olmasa bile, kesinlikle önemli bir konu. Uluslararası standartlarda eğitim almış sertifikalı serbest dalgıçlar, teori bilgisine, uygulamalı kurtarma senaryolarına ilgili bilgiye sahiptir. Bunları bildiğini söyleyen gerçekten deneyimli ama eğitim almamış ve kendi başına teoriyi, pratiği öğrenmiş güvenliği ciddiye alan serbest dalgıçlar da var. Ancak ilk defa tanıştığınız birisinde buna nasıl karar verebilirsiniz? Bu sebeple, yeni bir serbest dalış arkadaşına sormanız gereken ilk sorulardan biri, sertifika sahibi olup olmadıkları ve eğer öyleyse hangi kurumdan ve hangi seviyeden sertifikaya sahip olduğudur.


Güvenlik Beceri Seviyesi


Birbirinizin planladığı dalış derinliklerine uygun bir seviyede güvenlik sağlayabiliyor olmanız hem sizin hem de arkadaşınızın için önemlidir. Örnegin siz, derin bir dalış yapmayı planlıyorsanız ve arkadaşınızın güvenlik ve bilgi becerileri bu derinliklere uygun değilse arkadaşınız size gerekli güvenliği sağlayamayabilir. Tam terside olabilir ve bunları açıkça konuşarak kararlaştırmak kesinlikle utanılacak, sıkılacak bir şey değildir. Dalış planlamadan önce birbirinize karşı dürüst olmanız ve sınırlarınızı birbirinize bildirmeniz önemlidir.


Farklı seviyelerde olmanız dalış arkadaşı olamayacağınız anlamına gelmez, sadece arkadaşlarınızın seviyelerine göre dalış planlaması yapmanız gereklidir. Sizin ve arkadaşınızın seviyeleri arasında büyük farklılıklar varsa, daha derin olan dalışlarınızı başka arkadaşlarınız veya serbest dalış okulu ile birlikte yapacağınız eğitim seanslarına saklayabilirsiniz. Unutmayın serbest dalışta sürekli derinlere dalmak gibi amacımız yoktur. Farklı derinlik ve ortamlara arkadaşlarınızla dalış yapmakta çok eğlecelidir.


Ciddiyet Düzeyi


Serbest dalış yaparken birinin güvenliğini sağlamak ciddi bir iştir. Dalıştan önce arkadaşınızın dikkati sizde değil, başka bir şamandırada başkasıyla konuşuyor veya bir balığın peşine düşmüşse sizin rahatlamanız ve o kişinin size güvenlik sağlayacağından 100% emin olabilir misiniz? Bu nedenle, serbest dalış yaparken güvenliği birinci öncelik haline getiren ve dalışlarınızı kendi dalışları kadar ciddiye alan birini bulmak çok önemlidir. Siz dalış yaptığınızda sizi gözlemleyen, planladığız derinlikte sizi karşılayan, sizi yüzeyde etkili bir şekilde gözlemleyen ve güvenlik kurallarını tam olarak uygulamaya önem veren bir arkadaş bulun.


Güvenilirlik


Bir dalış için belirli bir saat ve tarih belirlediniz, tüm ekipmanınızı hazır hale getirdiniz, antrenman yapmak için hazırsınız ve dalış yerine ulaştınız.... birden arkadaşınız son dakikada iptal etti planı. Herhalde bundan daha sinir bozucu bir şey yoktur. Kararlaştırılan planlara sürekli geç kalan veya uymayan kişiler dalış öncesi konsantrasyonunuzu bozabilir ve dalışta bir hedefiniz varsa onu başarmanızı geciktirebilir. Birisi sürekli olarak riskli dalışlar yapıyorsa onlara gerçekten güvenip güvenemeyeceğinizi de düşünmelisiniz. Bu nedenle, suyun içinde ve dışında güvenebileceğiniz, zaman, dalış kuralları ve planlara düzgün uyan birisi sizin için daha iyi bir tercihtir.


Şamandıra Bilgisi


Derinlik antrenmanlarında şamandıranın nasıl çalıştığını bilen, düğümlere aşina olan, dalış ipini düzgün şekilde ayarlayabilen ve size yardımcı olabilecek birisi idealdir. Tüm bunlar hakkında bilgi sahibi değilse de en azından öğrenmeye istekli birisini tercih edin. Siz bu bilgilere sahip değilseniz, birinden size öğretmesini istemekte utanç verici bir şey değildir, öğrenmek için her türlü fırsatı değerlendirin. Ekip çalışması, dalışların sorunsuz geçmesini sağlayabilir ve fazladan zaman kaybını önleyebilir. Özellikle yorucu bir dalıştan sonra şamandıra ve ipi toparlamak, karaya dönerken yardımlaşmak arkadaşlık bağınızı da güçlendirir.


Olumlu davranış ve pozitif düşünce


Olumlu ve pozitif düşünmek serbest dalışta çok önemlidir. Bu sebeple olumlu ve pozitif düşünen dalış arkadaşı sizinde modunuzu korumanıza yardımcı olur. Aksi düşünen kişiler sizide bir süre sonra olumsuzluk girdabına sokabilirler.

bottom of page