top of page

Derin Serbest Dalışta Erken Kasılmalar ve Erken Nefes Alma İhtiyacı

Güncelleme tarihi: 5 gün önce

Erken kasılma ve nefes alma ihtiyacının birçok farklı sebebi olabilir. Ancak genel olarak sık karşılaşılan birkaç tanesinden bahsetmek gerekirse, bunlar eşitleme, basınç ve derinlik stresi olabilir.


Derin Serbest Dalış Erkek Nefes Alma İhtiyacı

Dalışlarınız derinleşmeye başladıkça;


Kötü eşitleme tekniği


Eşitlemeyi çok fazla güç kullanarak ve zorlayarak yapmaya çalışmak vücuduzda fazla gerilim yaratacaktır. Özellikle valsalva eşitleme tekniğinde çok daha fazla diyafram gücü kullanmanız gerekir ve buda gerilimi daha fazla artırır.


Eşiteleme yapabilmek için akciğerlerden ağzımıza doğru hava üfleriz ve genel olarak ağız boşluklarımızda bir miktar hava herzaman bulunur. Eğer sık yaptığımız bu eşitleme işlemi sırasında havayı özensiz bir şekilde gereğinde fazla miktarda ve zorlayarak ağzınıza dolduruyorsanız, bu da diyafram kasılmalarını tetikleyebilir.


Akciğerlerde baskı hissetmek


Derinlik arttıkça ve akciğerlerimizin hacmi küçüldükçe de vücumuzda bir miktar gerginlik oluşabilir. Bu kişiye göre farklılık gösterir ve herhangi bir derinlikte kişiyi etkileyebilir. Vücudunuzun basınca uyum sağlaması için daha fazla zamana ve dalış antrenmanlarına ihtiyacı vardır. Bu bir adaptasyon sürecidir ve zamanla basınç altında da rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.


Derinlik endişesi


Erken kasılmalar yaşayan veya eşitleme sorunu olan birçok dalgıçtan belirli bir düzeyde derinlik endişesi olabilir. Özellikle yeni derinlikleri test ederken daha sık karşılaşabilirsiniz.


Bütün bunları aşmanın yolu ise daha çok dalış yaparak tekniğinizi geliştirmek ve derinlik konusunda adaptasyonunuzu artırmaktan geçer.

bottom of page