top of page

Basit Bir Kulak Eşitleme Testi ve Eşitleme Serbest Dalışta Neden gerekli?

Güncelleme tarihi: 5 Ara 2021

Kulakları eşitlemekten bahsettiğimizde orta kulağı eşitlemekten bahsediyoruz. Baktığımız bölge kulak zarı, östaki borusu yolu ve boğazın arkasındaki alandır .


Bir uçakta iniş/kalkışta veya arabayla çok dik bir yokuştan aşağı inerken kulaklarımızı eşitleme ihtiyacını hissederiz. Bebeklerin çoğu uçakta bu eşitlemeyi yapamadıkları için ağlarlar ve ağzı açık avaz avaz ağlamak eşitmeye yardımcı olur, yada meme emince susarlar çünkü yutkunma ve çene hareketleri yardımcı olur.



Karada çiğneme, yutma, esneme veya çenemizi hareket ettirerek kulaklarımızda oluşan basınç farkını eşitleyebiliriz. Karada oluşan basınç değişiklikleri, serbest dalışa göre, özellikle ilk on metrede yaşanan basınç farkına göre çok daha azdır. Kulak eşitlemesi düzgün yapılmayan dalışlarda, giderek artan kulak ağrısı hissetmek ve devam edilmesi durumunda kulak zarı ve orta kulakta hasar meydana gelme riski yüksektir. Bu sebeple dalan kişi serbest dalışa daha uygun olan bir eşitleme tekniğini öğrenmek zorundadır.


Basit Test


Östaki borularınızın ne kadar kolay açılıp açılmadığını görmek için basit bir test yapalım. Ağzınız kapalı iken uğultu yada hırıltı sesi çıkartarak test edelim. Hırıltılı ses çıkartın ve aynı zamanda çenenizi olabildiğince ileri doğru ittirin. Eğer uğultu kafanızın içinde, kulaklarınız sol veya sağ tarafında veya her ikisinde birden yükselirse, östaki borunuz açılıyor demektir. Çenenizi ileriye iterek yapamıyorsanız aynı sesi çıkartın ve çeneyi ileri-sağa ve ileri-sola doğru iterek tekrar deneyin.


Bu test bende karada gayet düzgün çalışırken, çok eskiden dalışlarda yanlış eşitleme yaptığım için sorun yaşıyordum. Doğru teknikle kulaklarımı eşitlemeye başladığımda bu sorunlar da kalmadı.


Eğer uğultu testini zor buldunuz yada deneniz olmadı ise, bu eşitleme yapamayacaksınız anlamına gelmez;


Sadece sizin için işe yarayan bir eşitleme tekniğini öğrenmenin zamanı gelmiş demektir. Tüplü dalgıçların ve serbest dalışa yeni başlayanların kullandığı en yaygın eşitleme tekniği Valsalva manevrasıdır. Sadece burnunuzu sıkıştırıp ve bu pozisyonda burnunuza doğru hava vermeye çalışarak diyaframınızla basınç yaratırsınız. Bunu denerseniz, kulak zarınızda dışa doğru bir şişkinlik hissedeceksiniz. Bunu zorlamadan yapın, karada dengeleyecek bir basınç olmadığı için fazla zorlayarak kulak zarınıza zarar verebilirsiniz.


Bu teknik işe yarar ama belirli bir derinliği aşınca ileri düzey serbest dalış eşitleme teknikleri gerekir. Bunun için öğrenmeniz gereken; dilinizin arkasını kullanarak, boğazınızın arkasında epiglotunuzu kapalı tutarken hava basıncı oluşturup kulaklarınızı eşitlemeniz. Bunun adı Frenzel manevrasıdır. Bu eşitleme yönteminde yaparken diyaframı kullanmayız. Frenzel'i yapmak için yine burnunuzu sıkıştırmanız gerekir.


Bu yöntemler biraz karışık gözükebilir ama bu yazıda amacımız zaten size eşitleme tekniklerini öğretmek değil. Bu kadar kısa bir bilgi ile sadece okuyarak öğrenmeniz de beklenemez zaten. Bilmeniz gereken kulak eşitlemek için farklı yöntemler vardır. Basit bir test yapıp kolayca eşitleniyor mu sizde deneyebilirsiniz.


Farklı derinliklere dalmak için eşitleme tekniklerini öğrenebilirsiniz ve bu şekilde kulak eşitleme sorunu yaşamadan keyifle dalabilirsiniz. Kulak eşitleme teknikleri serbest dalışın önemli bir konusudur ve eğitimlerimizde nasıl yapıldığını ve daha detaylı pratik bilgileri size anlatıyoruz. Suda deneyerek de bunu mükemmelleştirmenize yardımcı oluyoruz.

bottom of page