top of page

Serbest Dalışın Sağlığa Olan Faydaları

Güncelleme tarihi: 12 Şub 2022

Serbest dalış yapan insanların birçok ortak noktaları olmakla beraber, herkesin kendine özel birtakım motivasyonu vardır. Serbest dalış yöntemi, tekniği gibi konular çok sık konuşulmakla beraber sağlığımıza olan faydaları daha az konuşulmaktadır. Peki serbest dalışın sağlığımıza olan faydaları neler olabilir? Serbest dalış bir spordur!



Stresi azaltır


Serbest dalışın en önemli kısımlarından biri rahatlamadır. İyi ve güvenli bir dalış, oksijen tüketim hızımızı düşük tutarak, daha uzun ve daha keyifli hale getiren gevşemeyi içerir. Serbest dalış kursları, esneme/gevşeme egzersizlerine ve sudaki antrenmanlarda gerçek dünyadaki stresi ayırmaya da odaklanır. 2013'te yapılan bir araştırma, "serbest dalış sporcularının, sporcu olmayanlara kıyasla kaygı, stres belirtileri ve olumsuz duygular açısından daha düşük puanlar elde ettiğini" bahsediyor.


Eklemlerimiz için faydalıdır


Karada yapılan birçok spor eklemleriniz üzerinde stress uygular, suda yapılan aktiviteler eklem üzerindeki yükü azaltabilir, şişmeyi engelleyebilir ve hatta hareket kabiliyetini de artırabilir. Su altında vücudunuza uygulanan hidrostatik basınç buna yardımcı olabilir.


Esnekliğimiz artar


Daha derine dalmak, daha büyük bir nefes almaya yardımcı olmak ve derinde yaralanmaları önlemek için göğüs kafesi ve diyafram esnekliği gerektirir. Torasik esnekliğe yardımcı olmak için yapılan esnemeler genellikle orta ve ileri düzey serbest dalış kurslarında öğretilir ve yaralanma riskini en aza indirmek için açık su seanslarından önce tüm vücut esnemeleri yapılır. Birçok serbest dalgıç, formda kalmak ve esneklik kazanmak için yoga da yapar.


Daha fazla özgüven


Serbest dalış kursları kendine güvene de odaklanır. Dalışın tüm aşamalarında güven, güvenlik, rahatlama iyi bir dalış için önemlidir. Bahsettiğimiz 2013'te yapılan çalışmada, serbest dalıcıların daha yüksek özgüvenli ve stresle başa çıkma konularında daha fazla motivasyona sahip oldukları söylemektedir.


Suda daha fazla güvenlik


Serbest dalış kursları güvenliği öncelik haline getirir ve öğrencilere güvenli bir şekilde antrenman kuralları ve kurtarma senaryolarında nasıl bir yöntem takip edeceklerini gösterir. Suda kendinize ne kadar güvenirseniz, riskli önceden fark etme, panikten kaçınma ve sorun yaşayan birine yardım etme kabiliyetiniz o kadar artar.


Daha iyi odaklanma


Bir hedefe ulaşmak için çalıştığınızda, çok fazla konsantrasyon ve odaklanmanız gerekir. Serbest dalışta derinlik, mesafe, farklı bir disipline odaklanma gibi her zaman konsantre olunacak bir hedef vardır. Bunun için bedeniniz ve zihinsel durumunuzun kararlılık ve uyum içinde olması gerekir.


Artan oksijen verimliliği


Oksijen verimliliği, dalışlarımızı uzatmak için serbest dalışın temel bir prensibidir. Vücudumuzun oksijeni daha verimli kullanmasını tetikleyen memeli dalış refleksini sürekli olarak harekete geçiririz. Yoğun antrenman yapan derin dalgıçların, yüksek irtifalarda yaşayanlara benzer kan bileşimine sahip oldukları gösterilmiştir.


Fitness


Serbest dalış birçok farklı hareketi aynı zamanda yapmayı gerektir: bir yere yüzmek, güvenlik sağlamak, hattı ayarlamak, çeşitli derinliklere inmek ve farklı dalış teknikleri gibi. Tüm bu fiziksel hareketlerin yanı sıra, serbest dalışçılar kondisyonlarını artırmak için karada da ilave egzersizler yaparlar.


Akciğer kapasitesinin daha etkin kullanımı


Serbest dalış, akciğerlerimizi maksimum kapasiteye kadar doldurmak için çalışmamızı gerektirir. Çok sayıda esneme ve egzersiz yöntemi serbest dalıcıların akciğer kapasitelerini daha iyi kullanmalarına yardımcı olur.


Sağlıklı beslenme


Serbest dalışta öncesi gece veya sabah ne yediğiniz önemlidir. Suya girmeden önce fazla miktarda besin tüketmek serbest dalışı zorlaştıracaktır. Serbest dalış eğitimlerinde sadece teknik ve performans öğretilmez, aynı zamanda dengeli ve sağlıklı beslenme tavsiyeleri de verir. Bu sadece serbest dalışa değil, genel olarak sağlıklı beslenmenize de yardımcı olacaktır.

123 görüntüleme0 yorum
bottom of page