top of page

Serbest Dalış Saati Gereklimidir ve Ne Zaman Sahip Olmalıyım?

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021

Birçok tecrübeli serbest dalgıç bu soruyu şöyle cevaplar; Serbest dalışı deneyimleyip devam etmek konusunda emin olduğunuz an, dalış saati veya bilgisayarı kullanmaya başlamanız için en iyi zamandır. Tabiki bunu söylerken yeterli bir bütçeye sahip olduğunuz ve diğer temel serbest dalış ekipmanlarına sahip olduğunuzu varsayıyoruz.


Serbest Dalış Saati

Farklı fiyat ve özelliklerde serbest dalış saatleri mevcuttur. Birçok serbest dalıcı bütçesel sebeplerden dolayı en son ekipman olarak saati düşünür. Ancak dalış saatine sahip olmadan dalmak; tıpkı okyanusun ortasında bir yerlerde pusulasız, haritasız, hiçbir navigasyon ekipmanına sahip olmadan birçok varsayım ve tahmini yön bilgisiyle ana karaya ulaşmaya çalışmak gibi bir şeydir. Peki neden?


Serbest dalış saati bize ne tür bilgileri verir, önce onları sıralayalım;


- O anda bulunduğumuz derinlik

- Toplam dalış süresi

- Dalışta iniş ve çıkış hızımız

- En son dalışımız ve o günki en derin dalışımız

- Dalışlar arası yüzeyde bekleme ve nefeslenme süreleri

- Birden fazla ayarlanabilir derinlik uyarıları ve derinlik alarmları

- Su sıcaklığı

- Kronometre

- Yaptığımız her bir dalışın kronolojik kayıtları (Dive-log)

- Bir uygulamaya bu bilgileri aktarma ve analiz etme imkanı

- Varsa kalp atış/nabız bilgileri (opsiyonel)

- Varsa GPS (opsiyonel)

- Varsa kandaki O2/CO2 oranları(opsiyonel)


Bu bilgilerin herbirisi bizim için çok değerlidir. Bu bilgilere sahip değilseniz, serbest dalışta hangi aşamada olduğunuz hakkında bir fikre sahip olmanız çok zordur. Sığ ve çok iyi bildiğiniz bir noktada dalış yapmıyorsanız; derinlik, hız, zaman vb. kritik bilgilere sahip olmama hissi bizim dalış için rahatalama ve stresten uzaklaşmamızı da zorlaştırır. Dalış kayılarımıza sahip olmamız ne tür bir aşama kaydettiğimizi anlamamızıda güçleştirir.


Serbest dalışın planlaması, derin dalışlarda serbest düşüşe geçiş (freefall), derinlik, yüzeyde yapılması zorunlu nefeslenme süresi, dalışlar arası süre, hava su sıcaklıklarına bağlı ayarlamalar vb. birçok güvenlik ve performansla ilgili bilgiyi sadece bu saatlerden alabiliyoruz. Tahmin etmenin ötesiden kesin bilgi ile hareket etmemiz sağlar.


Dalış saatleri bilgisayarları pahalı olabilir, ancak güvenlik için, derinliği artırmaya ve ilerlemeyi ölçmek için sahip olmanız gereken kritik bir araçtır. Bu mutlaka yeni bir tane satın almanız gerektiği anlamına gelmez; Kullanılmış bir tane satın alabilir, bir dalış arkadaşınızla paylaşabilir veya yakınınızdaki bir serbest dalış merkezinde kiralık dalış bilgisayarları olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Kaliteli bir dalış saati performansınız, kişisel gelişiminiz ve güvenliğiniz için çok önemli bir ekipmandır.


bottom of page