top of page

Serbest Dalış Kursu Eğitimi Almam Gereklimi?

Güncelleme tarihi: 2 gün önce

Serbest dalış, başlaması çok kolay bir spordur. Birçok serbest dalgıç ve zıpkıncı, arkadaşlarından ve ailelerinden bir şeyler öğrenerek spora girer. Ancak iyi ve sertifikalı bir eğitim almadıkları takdirde usta çırak yöntemi ile öğrenilen bilgiler ciddi riskler oluşturabilir. Serbest dalış nispeten basittir. Ancak güvenli ve konforlu dalabilmek için, fizyoloji ve dalış tekniği gibi birçok konunun serbest dalgıç tarafından iyi anlaşılması ve pratikte uygulanabilir olması gereklidir.


Serbest Dalış Kursu

Birden fazla yerde, serbest dalış okullarında ve ülkelerde dalış yapmayı planlıyorsanız, uluslararası kabul görmüş ve geçerli bir serbest dalış sertifikasına sahip olmak da önemlidir. Sertifikanız ve dalış kayıtlarınız, serbest dalış seviyenizi, öğrenilmiş becerilerinizi ve dolayısıyla bir tür bir dalış lisansınız olduğunuzu kanıtlar. Aslında bu sizin serbest dalış pasaportunuzdur


Serbest dalış yapmak isteyen herkesin, uluslararası tanınan kurumsal bir dalış sistemini öğreten ve sertifikalandıran nitelikli bir eğitmenle çalışmasını tavsiye edilir. Serbest dalışta kullanılan malzeme daha az olmasına rağmen, serbest dalış yaparken, özellikle güvenlik, teknikler ve risklerin farkında olmak çok önemlidir. Kötü bir eğitim almış serbest dalgıç, güvenlik ve konfordan ciddi düzeyde feragat ederek dalmak durumunda kalabilir. Kendini geliştirmekte de zorlanacaktır.


Sistematik ve satandartları olan bir serbest dalış eğitimine başlayan serbest dalgıç ve zıpkıncı arkadaşlar kursa başlayınca riskli ve verimsiz birçok şey yaptıklarını fark ederler. Kapsamlı bir serbest dalış eğitimini tamamladıktan sonra, doğru ve güvenli dalış tekniklerini öğrenerek, özgüvenlerinin yanı sıra yeteneklerinin de hızla arttığını keşfederler.


Serbest dalış kursunda öğrenicelecek birçok ilginç bilgi vardır:

  • Ekipman – fiziğiniz,yeteneğiniz ve dalış yapacağınız disipline göre doğru serbest dalış ekipmanını nasıl seçersiniz

  • Memeli dalış refleksi - insanlarda evrimsel olarak var olan bu refleksin dalışlarımızda rolü.

  • Derinlik ve basınç – fizik kuralları dalışınızı ve su altında vücudunuzu nasıl etkiler?

  • Eşitleme teknikleri – farklı derinlikler için eşitleme yöntemleri ve eşitleme sorunlarının nasıl üstesinden gelineceği

  • Nefeslenme teknikleri – serbest dalıştan önce ve sonra nasıl nefes alınır

  • Dalış Arkadaşı sistemi – verimli ve etkili dalış güvenliği nasıl yapılır

  • Kurtarma becerileri – bir arkadaşını ve kendini kurtarma

  • Esneme egzersizleri – serbest dalış için en etkili esneme ve gevşeme teknikleri

  • Risklerin farkındalığı – Bir dalış seansını yönetme ve planlama

  • Hava durumu – gelgitler ve akıntılar vb.

  • Sualtı ortamı – dikkat edilmesi geren canlılar, yapılar ve gerektiğinde kaçınmak

  • Havuz eğitimi – statik ve dinamik

  • Açık su eğitimi – free immersion ve sabit ağırlık vb

  • Yüzerlik kontrolü – hidrodinamik ve verimliliği artırma

Ayrıca, diğer pek çok becerinin yanı sıra yarışma disiplinleri, monofin kullanmak, zıpkınla dalış teknikleri, sualtı fotoğrafçılığı ve antrenman teknikleri gibi ilave serbest dalış uzmanlık kursları da bulunmaktadır.


Kurumsal bir dalış okulu size uluslararası geçerli bir sertifika, dalışlarınızı kaydedileceğiniz bir sistem, kalite yönetimi altında standartlara uygun eğitimler ve ilgi alanınıza göre devam ilave eğitim imkanları, başka ortamlarda ve ülkelerde dalış yapma ve seyahat imkanları da sunar.

bottom of page