top of page

Serbest Dalış İçin Karada Yapabileceğiniz 3 İlave Çalışma

Kuvvet


Serbest dalışa daha uygun olmamız için güçlü olmamız gerekir. Ancak çoğu zaman serbest dalış için kuvvet antrenmanı yapmak daha çok çok laktik asit adaptasyonu içindir, bu da laktik asitin fazla olduğu veya serbest dalış performansının sonuna doğru kaslarımızın ağırlaştığı durumlarda için de çalışmamız anlamına gelir.


Birçok çalışma yöntemi mevcuttur: Apnea yürüyüşü (ideal olarak hepsini ama maksimum denemeleri kesinlikle size ilk yardım uygulayabilecek bir arkadaşınızla gerçekleştirin), apnea squat/şınav vb., spor salonundaki çeşitli ağırlık kaldırma çalışmalarını nefes tutarak yapma, yürüyüş bandı veya apnea bisikleti yapabilirsiniz.


Ayrıca palet vuruş teknikleri için kuadriseps/diz kuvveti üzerinde çalışabilir ve triceps/biceps üzerine odaklanabilirsiniz. Kardiyo aynı zamanda kalbinizi daha verimli hale getirecek ve vücudunuzun oksijeni daha enerji tasarruflu bir şekilde kullanmasını sağlayacaktır. Sadece aşırı antrenman yapmamaya ve vücudunuzu çok fazla susuz bırakmamaya dikkat edin! Unutmayın her sporda olduğu gibi yanlış antrenman teknikleri hemen olmasa bile bir süre sonra sakatlanmanıza sebebiyet verir.



Esneklik ve Hareketlilik


Esneklik ve hareketlilik, bir serbest dalgıcın kuru antrenman planının temel unsurlarındandır; bildiğimiz gibi, yoga ve serbest dalışa çok katkı sağlar! Bununla birlikte, hareketlerdeki tekniğinizi ve verimliliğinizi artırmak veya ekstra hareketleri azaltmak için hareket aralığınızı geliştirmek için özel bir esneme tekniklaride kullanabilirsiniz. Böylece kuvvet düzeyi ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Beden farkındalığı veya bir duyguyu vücudunuzun belirli bir pozisyonu veya durumuyla ilişkilendirme yeteneği, uzun süre devam ettirmeniz gereken pozisyonlarda rahatlamanıza yardımcı olurken aynı zamanda tekniğinizi daha kolay düzeltmenize yardımcı olabilir. Daha derin dalışlar için diyaframınıza biraz esneklik kazandırmak amacıyla biraz uddiyana bandha çalışabilirsiniz.


Zihinsel Hazırlık


Serbest dalış dışarıdan bakıldığında tamamen fiziksel bir spor gibi görünse de, serbest dalışçılar bunun büyük ölçüde zihinsel bir spor olduğunu bilirler! Neyse ki sporun zihinsel kısmının büyük bir kısmı kuru zeminde çalışılabilir. Görselleştirmeler (imgeleme de denir) veya eylemleri gerçek hayatta tüm duyularınızı kullanarak istediğiniz şekilde gerçekleştirirken kendinizi hayal etmek, her türlü sporda kullanılan etkili bir zihinsel tekniktir. Zihin ve vücut arasında bir bağlantı sağlar ve stres ve motor becerilere yardımcı olur.


Bu çalışmalara yavaş başlayın; simülasyonlarla başlayın ve tam görselleştirmelere, hayal etmeye doğru geliştirin. Simülasyonlar, tüm dalışı gerçekleştirdiğinizi hayal ederken eylemleri gerçekleştirmeyi içerir, bu da kafanızda da 'dalışta kalmanızı' kolaylaştırır ve düşüncelerinizin dağılmasını önler. Daha sonra nefes alırken, hiçbir hareket veya hareketin gerekli olmadığı uygun görselleştirmeleri gerçekleştirebilir ve sadece dalışı hayal edebilirsiniz.

3 görüntüleme0 yorum
bottom of page