top of page

Sigara Serbest Dalış Performansınızı Nasıl Etkiler?

Güncelleme tarihi: 4 saat önce

Cevap basit, olumsuz etkiler. Ama biraz daha fazla detaylardan bahsetmemiz gerekiyor bazılarımızın ikna olabilmesi için.


Serbest dalışta nefes tutuyoruz ve bunun için tamamen akciğerlerimize ve onların verimliliğine güveniyoruz. Yine de, bazı serbest dalgıç sigara içiyor. O zaman sigara içmenin bir serbest dalgıcın nefes tutma yeteneklerini nasıl etkileyebileceğine bir göz atalım.


Sigara Serbest Dalış Performansınızı Nasıl Etkiler

Akciğerlerimizde cilia denilen mikroskopik tüycükler


Mikroskobik, tüycük benzeri yapılar akciğerlerimizin ve solunum yollarımızın çoğunu kaplar. Toz ve havadaki parçacıkları yakalayan ve solunum yollarımıza yerleşmelerini önleyen yapışkan bir mukus oluştururlar. Ayrıca mukusu akciğerlerden çıkarmak için dalga benzeri bir hareketle hareket ederler. Tütün dumanı ve ısı, bu tüycükler için için toksiktir, onlara zarar verir ve mukusun etkin bir şekilde hareket etmesini engeller. Hasarlı kirpikler ile havadaki partiküller solunum yollarında kalır ve solunum yolu enfeksiyonları (ve tabii ki kanser) riskinde artışa neden olabilir.


Aşırı mukus


Tamamen sağlıklı bu tüycükler olmadan, bronşiyollerde daha fazla mukus birikir ve bu da "sigara içenlerin öksürüğüne" neden olur. Bu, klimada uyumak veya üşütmek gibi, serbest dalıcının kulak/sinüs eşitlemesini de etkileyebilir.


Akciğer esnekliğinde azalma


Sigara, akciğer esnekliğini sağlayan elastin adlı bir enzimi tüketir. Serbest dalıcılar, mümkün olduğunca fazla hava tutmak için değil, aynı zamanda bizi akciğer sıkışmalarından korumak için de akciğerler esnekliğne güvenirler. Daha az esnek akciğerler, akciğer sıkışmasına daha yatkın hale gelebilir.


Daralmış Kan Damarları


Nikotin, kan damarlarımızın daralmasına neden olarak organlara kan akışını sınırlar. Bu sürekli daralma devam ederse, kan damarları daha az elastik ve sert hale gelir, bu da hücrelerimize verilen oksijen ve besin miktarını azaltır. Azalan oksijen ve besin miktarını telafi etmek için kalp atış hızı artabilir.


Artan Kalp Hızı, Kan Basıncı ve Metabolizma


Sigara ve bazı elektronik sigara likitlerinde bulunan yüksek derecede bağımlılık yapan madde olan nikotin, kişinin kalp atış hızını, kan basıncını ve metabolizmasını yükseltir. Sigara içenlerin kalp atışları, içmeyenlere göre daha yüksek olduğundan, bu, genel olarak nefes tutma sürelerinin azalması anlamına gelir.


Hasarlı Alveoller


Alveoller (akciğerlerimizde bulunan minik hava kesecikleri), soluduğumuz havadaki oksijenin kan dolaşımımıza aktarıldığı, nefes verdiğimizde ise kan dolaşımımızdan ve vücudumuzdan karbondioksitin taşındığı geçitlerdir. Sigara bunların ince çepelerini çatlatarak akciğerlerdeki alveollere zarar verir ve daha geniş ama fakat daha az verimli hava keseciklerini oluşturur. Gaz değişimi daha az etkili hale gelir ve bir düzeyden fazla alveol hasar gördüğünde amfizem gelişir.


Artan karbon monoksit düzeyleri


Gaz değişimi sırasında oksijen, hemoglobine bağlanır. Sigara dumanı, hemoglobine oksijenden daha iyi bağlanan karbon monoksit içerir; Hatta 200 kat daha iyi. Karbon monoksit hemoglobine bağlandığında oksijen bağlanamaz, bu da kan dolaşımında oksijen miktarının azaldığı ve kalp ve akciğerlerde daha fazla baskı olduğu anlamına gelir.


Elektronik sigaralar ne yapar?


Elektronik sigaralar ve buhar üreten bu tür cihazlaroın uzun vadeli etkileri henüz tam olarak bilinmiyor.. Elektronik sigaraları nikotin almak için kullanıyorsanız ve nikotin içeren e-liketler kullanıyorsanız, normal sigaradaki nikotinle benzer yan etkisi olur, kalp atış artar, kan basıncı ve metabolizmayı etkiliyorsunuz demektir.


Ya Uyuşturucu?


Sarhoş olup serbest dalış tavsiye edilmediği gibi, uçuşa geçip serbest dalış yapılması da tavsiye edilmez. Muhakemenin azalması, aşırı ve gerçekçi olmayan güven artışı, serbest dalışta hiç istemediğimiz özelliklerdir. Her sporda olduğu gibi bir şeylerin ters gitme olasılığını artırmak istemiyoruz.


Sigaranın bazı etkilerini gözlemlemek isterseniz içerken bir oksimetre bağlayıp değer değişimlerini takip edebilirsiniz. İçip içmeme kişisel bir karardır, sigaranın serbest dalışı nasıl etkileyebileceği konusunda yeterince bilgi aldınız sanırım.

bottom of page