top of page

Static Apnea Serbest Dalış Dünya Rekoru Nedir?

Serbest dalış yapan kişilere en sık sorulan sorulardan birisi nefesini ne kadar tutabiliyorsun, dünya rekoru nedir gibi sorulardır. Bu makalenin yazıldığı tarihte (10.03.2022) en uzun nefes tutma (static apnea) dünya rekoru bilgileri aşağıdaki gibidir.


Serbest dalış bir spor olarak daha popüler hale geldikçe, serbest dalışçılar nefes tutma süreleri, yatay (dinamik) yüzme mesafeleri ve derinlik rekoru yarışmaları düzenlemek ve onaylatmak için organizasyonlar kurdular. Örneğin; AIDA ve CMAS



Statik apnea performansları (su yüzeyinde herhangi bir hareket yapmadan gerçekleştirilen bir nefes tutma eylemidir) son derece uzundur. Sebepleriden birisi ise hareket olmadığında vücudun oksijen kaynağımızı çok daha yavaş tükettiği içindir. İnsanların nefeslerini nasıl bu kadar uzun süre tutabildiğinin arkasındaki bilim, vücudumuzun sualtına uyum sağlamak için tasarlandığını ve bir mekanizmaya sahip olduğunu açıklıyor. Ancak, aşağıda listelenen nefes tutmada dünya rekorlarına ulaşmak için yıllarca süren eğitim, zaman ve özveri gerektirdiğine de şüphe yoktur.


Guinness Dünya Rekorları (saf oksijen yardımı ile)


Bu rekorları kıran insanlar, nefeslerini tutmadan önce bir süre %100 oksijen soluyarak bu performansı yaptılar ve Guinness Dünya Rekorları organizasyonu da rekorları onaylamıştır. Normal havayı soluduklarından (normal soluduğumuz hava sadece %21 oksijenden içerir) çok daha fazla oksijene doymuş olduğundan dolayı, son derecede uzun nefes tutma süreleri mümkündür.


Erkekler: 24 dk 37 sn – Budimir Šobat (HRV) 2021'de Sisak, Hırvatistan'da

Kadınlar: 18 dk 32 sn – Karoline Mariechen Meyer (BRA) 2009 yılında Florianopolis, Brezilya

Ayrıca: 17 dk 4 sn – 2008'de Oprah Winfrey şovunda İllüzyonist David Blaine (ABD)



AIDA Dünya Rekorları


Bu rekorlar, birincil amacı serbest dalış sporu olan uluslararası kuruluş "Uluslararası Apnea Gelişim Birliği" (AIDA) tarafından onaylanmıştır. Sporcular bir AIDA Dünya Rekoru kırdıktan sonra, Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) standartlarına göre doping testine de tabi olurlar.


Erkekler: 11 dk 35 sn – Stéphane Mifsud (FRA) 2009 yılında Hyeres, Fransa'daki yüzme havuzunda

Bayanlar: 9 dakika 2 saniye – Natalia Molchanova (RUS), 2013 Bireysel AIDA Havuz Dünya Şampiyonasında


CMAS Dünya Rekorları


Bu kayıtlar, sualtı sporlarına adanmış uluslararası bir organizasyon olan Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS) tarafından onaylandı. Sporcular CMAS Dünya Rekoru kırdıktan sonra, Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) standartlarına göre de test edilir.


Erkekler: 10 dk 45 sn – Branko Petrovic (SRB) 2017'de Subotica, Sırbistan'da

Bayanlar: 8 dk 53 sn – Veronika Dittes (AUT) 2017'de 5. Apne Kapalı Açık Avrupa Şampiyonası'nda

bottom of page