top of page

Alkol İçmek Serbest Dalış Performansınızı Nasıl Etkiler?

Güncelleme tarihi: 15 saat önce

Sigara içmenin serbest dalıcının performansını nasıl etkileyebileceğinden bahsettik, peki ya alkol içmek nasıl etkiler? Sigara ve Alkol ikisi beraber ise diğer yazıyı da bundan sonra hemen okuyun.


Alkol İçmek Serbest Dalış Performansınızı

Serbest dalış, bizi egzersiz yapmaya, sağlıklı beslenmeye, güç ve esnekliğe sahip olmaya teşvik eden bir spordur. Bu serbest dalış performansı ve güvenli dalış için gereklidir. Ancak serbest dalgıçlarda; üzgün olduğunda, mutlu olduğunda, yeni bir başarıyı kutlarken vb. sebeplerle veya hiçbir sebep yokken alkol içer. Bir serbest dalgıç dalıştan önceki gece veya hemen sonrasında ciddi miktarda alkol alırsa nasıl etkilenebilir.


Dehidratasyon


Kaslarımız, iyi suya, vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Serbest dalışta, güneşte çok vakit geçirmekten kaynaklanan terleme ve dalış diürezi (idrar ihtiyacı) nedeniyle antrenmanlarımız sırasında çok fazla sıvı kaybederiz. Vücut idrarla sadece sıvı atmaz aynı zaman mineral ve vitaminde kaybeder. %4 veya daha fazla oranda alkolün belirli bir mikatın üzerinde tüketilmesi, ürettiğimiz idrar miktarını da artırabilir ve bu da dah fazla elektrolit dengesizliğine yol açabilir. Alkol tüketimi vücudun kimyasal dengesini bozar, bunların üzerine sıcak, yorgunluk, baş ağrısıda gelince, güç ve performans düşüşüne karşı daha kişiyi normalden duyarlı hale getirebilir.


Kaslar ve Laktik Asit


Antrenmandan önce alkol almak, vücudumuzun kaslarımız için ana enerji kaynağı olan ATP (adenozin trifosfat) üretme yeteneğini bozar. İçkiden kaynaklanan uyku bozukluğu, kaslarımızı oluşturan HGH (insan büyüme hormonu) azalmasına da neden olabilir. Alkol ayrıca kasların kendisini toparlamasın ve gelişimi için önemli olan testosteronun yerine başka madde salmasına neden olur. Karaciğeriniz alkolü vücudumuzda atmaya çalışırken daha fazla stres altında kalır, vücudunuz dalış sırasında ürettiği laktik asidi normalde olduğu gibi atamaz ve bu da daha hızlı yorulmanıza neden olabilir. Bacaklarda ve kollarda normalden daha fazla yorgunluk oluşmasına ve normalden daha önce bu etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.


Bilişsel ve Motor İşlevlerin Yavaşlaması


Bir dalış sırasında etrafımız ve kendi vücudumuzun hakkında farkındalık düzeyimizin maksimum olması beklenir. Eşitlemeye, dalış öncesi rahatlamaya ve dalış sırasında sorun yaşadığımız, dikkat etmememiz gereken becerilere odaklanmanız gerekir.. Ne yazık ki, alkol gecikmiş tepki süreleri, zayıf el-göz koordinasyonu, azalan muhakeme ve öğrenilen bilgilerin hızlı hatırlanmasını zorlaştırabilir. Ayrıca,bir başka bir serbest dalıcı için güvenlike veya ani karar alması gereken bir durumda da ciddi bir risk yaratabilir.


Uykusuzluk ve yeterince dinlenememek


Alkol daha hızlı uykuya dalmanıza neden olabilir, ancak genelde birçok kişinin gece boyunca uyku döngüsünü bozar ve bu da uyku kalitesinin düşmesine neden olur. Erken uyusanız ve tüm gecenin hiç rahatsız edilmemiş bile olsanız, uykunun kalitesi yine de etkilenir. Bu da zihinsel ve fiziksel performansınızı engelleyebilir. Güvenli bir serbest dalış için gerekli olan toparlanma, performans ve enerji seviyelerini de etkiler.


Enerji Tüketimi


Alkol kana karışınca, karaciğer daha az glikoz üretir ve bu da kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olur. Vücudun yeterli enerjiyi üretmesi için yeterli kan şekeri seviyelerine ihtiyacımız var. Vücudumuzun önce alkolü tüketmeyi tercih eder ve asıl değerli enerji kaynağı olan karbonhidrat ve lipidlerin metabolizmada kullanılmasını etkiler. Buda dalış performansı için gerekli olan yeterli enerjiye sahip olmamamıza sebep olur. Düşük enerji düzeyi koordinasyon, konsantrasyon ve tepkilerimizi de olumsuz etkileyecektir.


Dalıştan Sonra İçmek


Pek çok serbest dalıcı, özellikle yeni bir (PB) kişisel en iyi skora ulaştıktan sonra, bu bir içki ile kutlamayı tercih edebilir. Ancak araştırmalar, egzersiz sonrası toparlanma için en kritik zamanın en az bir saat olması ama idealde ise altı saat olarak söylüyor. Ancak alkol, kasın gelişme ve toparlanma süreci için gerekli olan protein sentezi miktarlarını etkileyebilir. Bu durumda içecek iseniz daha geç içmeniz her zaman daha iyi olacaktır. Ayrıca içki içmeden önce bol miktarda sıvı tüketin ve bir tane içmeye çalışın. Dalıştan sonraki ilk öncelik vücudun sıvı dengesini tellafi etmek, elektrolitleri yenilemek olmalıdır. Dalışta normalden daha çok fazla sıvı kaybederiz, dalış , şamandırısında su bulundurun.


Kişisel tercihinize bağlı olarak alkol hayatımızın bir parçası olabilir. Alkollü içecekeseniz önce karbonhidrat içeren bir yemek yediğinizden emin olun, çünkü bu kas için yakıt deponuzu yenilemeye yardımcı olacaktır. İçecekseniz düşük alkol düzeyi olan içkileri tercih edin ve içkinizi hızlı değil tasarruflu tüketin.

bottom of page